Български електромобил с награда от „Дни на българската индустрия”

Фирми-пионери при електромобилността в България бяха отличени на първите „Дни на българската индустрия”, съобщи Клъстер Електромобили.

Фирма „Ди Вен” ООД получи от ръцете на министър Трайчо Трайков учредената ежегодна награда на Индустриален клъстер „Електромобили” – „Кубратов меч.” Наградата се присъжда на ломското дружество за реализираното производство на български лекотоварен електромобил „Пони-1”, проектиран за работа в обособени пространства. Фирма „Ди Вен“ ООД получи и голямата награда на Българската стопанска камара – статуетка „Икар”.

Отличия получиха още „Фул Чарджър България”, Консорциум „Зелена енергия“ и др.

„Дните на българската индустрия” концентрираха специално внимание върху електромобилния транспорт и неговото бъдеще в България. Насърчаването електромобилното производство се вписва изцяло в новия модел за икономическо развитие на страната ни, заяви при откриването на форума зам.- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова. Тя подчерта, че новата икономическа визитка на страната залага на сектори с висок интензитет на иновациите, които осигуряват дългосрочен и устойчив растеж на икономиката, грижат се за околната среда и повишават жизнения стандарт на хората. Според нея шансовете на България да се впише успешно в бъдещото електромобилно производство са големи и се базират на добри традиции и подготвени кадри за производството на компоненти и детайли за автомобилната индустрия. Икономическата стабилност, ниските данъци и подобряващата се бизнес среда също благоприятстват тази перспектива и електрическата мобилност може да бъде едно от ключовите направления за осигуряване на заетост и устойчив растеж през следващите години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*