Соларните PV панели ще станат масов продукт

Ан Торичели

Не след дълго соларните фотоволтаични панели ще могат да се инсталират по покриви и дворове без нужда от помощта на инсталатор. Вместо това хората сами ще могат да ги монтират там, където желаят. Самата инсталация ще е проста и освен самото закрепване на панелите ще е достатъчно да бъдат включени в електрическата мрежа чрез обикновен щепсел и контакт.

Ан Торичели

Всичко това е възможно да се случи и ключът към подобни революционни промени е в иновациите, категорична е Ан Торичели, старши търговски мениджър в Upsolar за Европа, която бе един от най-атрактивните лектори в третия, последен ден на конференцията „Соларни Балкани 2012“, организирана от Българската фотоволтаична аасоциация. За да бъде възможно хората сами да инсталират фотоволтаични модули в домовете си е необходимо да има микроинвертори, вградени в самите модули, обяснява Торичели. Микроинверторите преобразуват правия ток, произведен от соларните панели, в променлив ток, годен за вкарване в електропреносната мрежа.

Upsolar вече е разработила подобни модули и те работят успешно в САЩ. В момента се провеждат тестовете на такива модули в Европа.

Да, соларните панели могат да се превърнат в масов продукт, тип “ширпотреба”, категорична е Торичели. Това ще стане в рамките на няколко години. Реалистично е да се очаква, че подобна промяна ще е факт в рамките на 5 години, предвижда специалистката.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*