Замърсяването от въглищни електроцентрали губи на Европа милиони работни часове всяка година

Европейската икономика е загубила пет милиона работни дни през 2010 г. поради заболявания като астма и сърдечни пристъпи, свързани със замърсяването от въглищни електроцентрали.

Това е само една от ярки констатациите, съдържащи се в нов доклад на Университета в Щутгарт, поръчан от Greenpeace International. Докладът призовава Европейския съюз да спре изграждането на започнатите 50 нови въглищни електроцентрали и да определи задължителни цели за налаганетона възобновяема енергия до 2030 година.

Power-Plants

Наречен „Тихите убийци“, докладът разглежда негативните последици за здравето на хората от всеки от всичките 300 съществуващи големи въглищни електроцентрали в блока. Налице са прогнози за въздействието на планираните нови проекти, ако бъдат присъединени към мрежата.

Изследването заключава, че замърсяването от централи на въглища води до хиляди преждевременни смъртни случаи и е скъсило живота на европейците с общо 240 хиляди изгубени години живот през 2010 година.

Замърсяването на въздуха повишава риска от различни болести и здравословни проблеми, като се започне от малки респираторни инфекции и кашлица и се стигне до сериозни сърдечно-съдови състояния, сочи докладът. ЕС е загубил пет милиона работни дни през 2010 г. заради здравословни проблеми, свързани със замърсяването от въглища.

Полша, Германия, Румъния, България и Великобритания имат най-мръсните въглищни централи. Въпреки това всички държави-членки са засегнати от замърсяването, защото фините прахови частици, сажди и прах „пътуват“ необезпокоявано зад граница.

Моделирането, направено от учените в Щутгарт, показва, че 50-те нови въглищни централи, които в момента са планирани, ще скъсят живота на още 32 000 души годишно, което се равнява на 1,3 милиона изгубени години живот по време на 40-годишния живот на проектите.

Куми Найдоо, изпълнителен директор на Greenpeace International, посочва, че е налице спешна необходимост политиците в ЕС да работят за постепенно премахване на въглищата чрез одобряване на нови цели за възобновяеми енергийни източници. Грийнпийс призовава ЕС да определи нови цели за ВЕИ – да генерира почти половината от енергията за блока от чисти източници.

„Тази година е наречена „Година на въздуха“ от ЕС“, – пише в доклада. „Въпреки това политиците на Европа не работят за спирането на повече от 50 нови въглищни електроцентрали, които в момента се строят или са в етап на проектиране, което ще увеличи броя на жертвите. Въгледобивната промишленост ще продължи да има разрешително да убива в продължение на десетилетия. Този жертви на въглищата трябва да бъдат спрени“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*