Фондация ще популяризира билките и ще учи хората как да ги ползват

„Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България“ е темата на проект, който ще се реализира от фондация „Информация и природозащита“. Той се финансира по програма „Life +“ на Европейската комисия и представлява образователна и информационна кампания, за която ще се използва БНР и регионалните му структури. Това каза координаторът на проекта Светлана Аладжем.

България има изключителен ресурс от лечебни растения и по този показател сме на първо място в света, а по отношение на износа на билки, на глава от населението, сме сред първите три, подчерта Аладжем. По думите й проблемът е, че това богатство просто изтича през границите ни без някой да знае какво точно и в какви размери и там където отива получава принадена стойност и се разкриват работни места. Още по-жалкото според Аладжем е, че след това билките се връщат у нас в лекарствени продукти, които купуваме на много високи цени.

Various types of basil herb on white background

В тази връзка Светлана Аладжем посочи и целите на проекта – популяризиране на билките и създаване в хората нагласи и умения за опазване на това богатство, правилното им събиране и използване.

Проектът е с продължителност 2,5 години и ще се реализира на територията на Пловдивска област. Дейностите са насочени към местните общности от районите, където има много лечебни растения, експерти от местната власт, към регионалните органи на МЗГ и МОСВ, журналисти и медии. Планирани са и обучение на еколози, билкопроизводители, преработватели и берачи, панаир на билките, създаване на база данни за билките, която ще бъде достъпна за всички, които имат нужда от нея.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*