Нова техника прави био-бензин от растителни отпадъци

plantbasedfuelБензиновите горива могат да бъдат произвеждани от целулозни материали: например отпадъци от селското стопанство и горското стопанство. Това е възможно чрез нов процес, изобретен от химици от Университета на Калифорния –  Дейвис. Процесът може да отвори нови пазари за горива на растителна основа, заместители на действащите дизелови продукти.

Традиционно дизелово гориво се състои от дълги, прави вериги въглеродни атоми, докато молекулите, образуващи бензина, са по-къси и разклонени. Това означава, че бензинът и дизеловото гориво се изпаряват при различни температури и налягания. Това пък се отразява в конструкцията на дизеловите и бензиновите двигатели.

Биодизел от рафинирани растителни масла вече е наличен в търговската мрежа и захранва немалко модифицирани дизелови двигатели. Подмяната на бензина с негов „брат“ на растителна основа обаче ще отвори много по-голям пазар за възобновяеми горива.

Суровината за новия процес е левулинова киселина, която може да се произвежда чрез химическа обработка на материали като например слама, царевични стъбла или дори общински зелени отпадъци. Тя е евтина и практична отправна точка за поризводство на гориво от растителна биомаса с висок добив. Тъй като процесът не включва ферментация, целулозата няма нужда да се преобразува в захари, за да стане на гориво.

1 коментар

  1. В България няма нефт, но има много растителни отпадъци. Може би е стъпка в правилната посока. Новите технологии ни предлагат енергийна независимост. Само трябва да я поискаме.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*