Пазарът на кули за вятърни турбини ще достигне 19,3 млрд. долара до 2020 г.

Пазарът на кули (мачти) за вятърни турбини се очаква да нарасне с 60 на сто до края на десетилетието, достигайки 19,3 млрд. долара. Ще е нужна обаче по-добра мрежова инфраструктура за поддържане на този бърз темп на растеж, твърдят анализатори.

Ново изследване на GlobalData оценява текущата стойност на пазара на кули за вятърни турбини на 12,1 млрд. долара, но прогнозира 6,9 на сто среден годише темп на растеж CAGR за периода до 2020 г.  През това време се очаква да се наблюдават елементи на силен технологичен напредък в технологията и подобряване на политиките за развитие из някои ключови за сегмента пазари.

wind-turbine-towers

Китай е лидер на пазара на кули за вятърни турбини през 2013 г. Пазарняит дял на страната е 47,4 на сто. На следващите позиции са САЩ, Индия и Канада, чиито дялове от световния пазар са съответно 7,5 на сто, 6,5 на сто и 5,8 на сто.

Търсенето навярно ще се увеличи допълнително, ако глобялният капацитет за добив на нвятърна енергия покрие прогнозите за увеличение повече от два пъти спрямо днешните 322.5GW, за да достигне 688GW през 2020 г.

Въпреки оптимистичната прогноза има фактори, които могат да подкопаят развитието на пазара, посочва Харшажардан Реди Нагатам, анализатор на сектора алтернативна енергия в GlobalData. Става дума за липсата на достатъчно мрежова инфраструктура по целия свят и за недостиг на квалифицирани работници. Това  би могло да възпрепятства по-нататъшното нарастване на пазара в средносрочен план.

„Съществуващата мрежова инфраструктура е много лоша и трябва да бъдат направени подобрения, за да може да се приспособи към специфичните характеристики на вятърната енергия.Този ъпгрейд изисква значителен обем инвестиции от гледна точка на финансови ресурси и време“, допълва анализаторът.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*