Старият бряст в Сливен може да стане европейско дърво на годината – подкрепете го

Конкурсът „Европейско дърво на годината“ търси да отличи най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото или най-редкия вид дърво. „Търсим най-обичаното дърво, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност“, казват органозаторите на напдреварата. И сега едно българско вековно дърво е на път да грабне отличието.

Старият бряст в Сливен е символ на града. Той е вековен свидетел на бурното и героично минало на града. Край него са се провеждали много значими за града и общността събития и са го превърнали в знаково дърво.

brqst2

При Стария бряст е измервана някога надморската височина на Сливен. Край него са преминавали всички демонстрации и манифестации.

Днес повечето жители на града уговарят важните си срещи под дървото. То остава най-ясния ориентир за посетителите на града.

Старият бряст присъства в герба на града и ще продължи да бъде маркер на времето и за идните поколения.

Той е от вида „Полски бряст“ (Ulmus minor) и е на възраст 1100 години.

Съперници на сливенския бряст са дъб-защитник във Вишнова, Чехия, огромна дива круша в Гьодьольо, Унгария, огромен дъб в Зехентеровата градина в Словакия, една сива топола в крепостта Бир, Ирландия, „Дъбът на Вибицки“ в Бендомин, Полша, „Дъбът на Нийл Гоу“ в Шотландия, един „закърнял“ дъб в Бегард във Франция, мъхестият дъб „Дърво на природната хармония“ в Лацио, Италия, и „Дъбът пред Пролома на мъртвите“ в Уелс. Въпреки, че всички зиглеждат внушително, повечето са на възраст 150-300 до 400 години. Единствено „Дъбът пред Пролома на мъртвите“ е връстник на сливенския брятс със своите 1000 години.

Засега старият бряст води в класацията с над 34 хиляди гласа. Второто най-харесвано дърво е унгарското – с над 26 хиляди гласа.

Ако желаете, можете да подкрепите сливенския бряст тук.

Награждаването ще е на 19 март.

11 коментара

  1. Няма съмнение това е дърво за преклонение пред възрастта му и пред жителите ,които са се грижили за него.Хвала на тях!

  2. Изникнал около 200 год. след основаването на Българската държава! Свидетел на толкова събития 1100 год.Какво повече?!!Без съмнение номер 1!

  3. Харесва ми ! След нас(хората)на планетата Земя ще останат само дърветата! Нека ги почитаме!

  4. По всяка вероятност българското дърво ще е на 1-во място, вече има над 30 000 гласа!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*