Зелените работни места във ВЕИ сектора достигат 6,5 млн.

Приблизително 6,5 милиона души работят в индустрията на възобновяемите енергийни източници в глобален мащаб през 2013 година. Това сочат най-новите данни на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Заетостта във ВЕИ сектора се е увеличила 5,7 милиона души през 2012 г. до 6,5 милиона през миналата година, според новия „Годишен преглед 2014 – Възобновяема енергия и работни места“ на IRENA. Базираната в Абу Даби агенция представлява над 150 държави и беше основана през 2009 г. като партньор на Международната агенция по енергетика (МАЕ ), фокусиран специално в областта на възобновяемата енергия.

helmet-600

„При 6,5 милиона души, пряко или косвено заети в областта на възобновяемата енергия, секторът доказва, че вече не е просто една пазарна ниша, а се е превърнал в значим работодател в света“, каза генералният директор на IRENA Аднан А. Амин.

Докладът потвърждава позицията на Китай като най-голям световен пазар за възобновяема енергия с най-много на нови работни места. Те са свързани с процъфтяващите сектори на соларната и вятърната енергия в страната. IRENA е изчислила, че фотоволтаичните слънчеви инсталации в Китай са нараснали пет пъти между 2011 и 2013 г., засилвайки позицията на страната като най-големият работодател в областта на ВЕИ енергията с около 2,6 милиона работни места. В списъка на най-големите ВЕИ работодатели я следват ЕС с около 1,2 милиона работни места във ВЕИ индустрията, Бразилия с над 890 000 работни места и САЩ с 625 000 работни места.

Соларната PV индустрия се радва на особено силна година, според доклада. В този сегмент сега работят над 2,2 милиона души в световен мащаб. Следват го секторът на течните биогорива, където са заето над 1,4 млн. души, и вятърната индустрия с над 800 000 служители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*