Система за съхранение на ВЕИ енергия от комунален мащаб използва камъни и газ

Производството на възобновяема енергия се покачва бързо, ала за да се възползва пълнцоценно от това, светът се нуждае от много евтини системи за съхранение на енергия. Така е, защото вятърната и слънчевата енергия са непостоянни – понякога има в излишък, друг път енергията е недостатъчна.

Една от популярните технологии за съхранение на енергия в комунален мащаб са ПАВЕЦ. Те обаче имат известни географски изисквания – планини и реки. Друг вариант е използването на същия вид батерии, които се използват и в електрически автомобили, но в много по-големи количества.

Една британска фирма се опитва да реши дилемата чрез по-нов подход: съхранение на енергията чрез камъни и газ.

isentropic-gravel-energy-storage-pumped-heat-system-01.jpg.662x0_q100_crop-scale

Isentropic е разработила система, която работи с термопомпа и чакъл (или по-точно термална маса от малки скали). Чрез тях тя преобразува излишъка от електричество в топлинна енергия, а топлинната енергия съхранява чрез камъните. След това системата може да я извлича обратно, когато е необходимо. Това би означавало, че когато възобновяемите енергийни източници произвеждат излишък, енергията ще се „складира“ в тази система, а когато има дефицит, системата ще превръща жегата в ток.

Компресирайки работния газ до 12 бара, системата постига температура от 500 градуса. Така сгорещеният газ се вкарва в камера с чакъл и затопля камъчетата. Огромният обем камъни постоянно се затопля, съхранявайки енергията. Когато е необходимо да се отдаде енергия, процесът се обръща – нещо, което според Isentropic се случва само за секунда. Тогава сгорещеният газ тръгва обратно и задвижва система от бутала, завъртайки ротор за производството на електричество.

Според Isentropic, „красотата“ на тази система е, че не се нуждае от специфичен терен като ПАВЕЦ. Според фирмата, ефективността е между 72 и 80%, което е сравнимо с ПАВЕЦ, а амортизационният срок се определя на 25 години.

За завършек на добрата новина от Isentropic подчертават, че в тази схема не се използват никакви опасни химикали.

Как работи цялата система можете да видите от видеото по-долу – ще го разберете, дори и да не сте „на ти“ с английския език:

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*