Индия ще гради най-голямата плаваща соларна електроцентрала в света

Индийската национална водна корпорация (NHPC) планира изграждането на 50-мегаватов фотоволтаичен проект, който ще бъде най-голямата плаваща в сладководен басейн соларна електроцентрала в света. Проектът се оценява на 64-72 милиона долара.Той ще бъде разположен върху повърхността на няколко язовири и езера в южния щат Керала. Проектът е разработен с техническа помощ от Колжа по възобновяма енергия в Калкута (REC), а първият пилотен компонент от системата трябва да бъде включен към електрическата мрежа през октомври 2014.

Floating_solar_array

Финансирането на пилотния проект е предоставено от Министерството на новата и възобновяемата енергия (MNRE). За съжаление, макар Индия да има програми за субсидиране и програми и безвъзмездна помощ за разработването и прилагането на слънчева енергия, разходите за подобни проекти бързо нарастват в последните години. Опортюнистично насстроените собственици на земипостоянно увеличават сумите, които искат, за да продадат неизползваните земи, определени за разработване на соларни проекти. Така цените напоследък скочиха с около 20 до 30 процента. Плаващите соларни централи заобикалят проблема с цената на земята. Същевременно оползотворяват повърхността на водата, която не може да се използва за нищо друго. Проектът предвижда изплащането на наем на собствениците на водните обекти. Смята се, че разходите по инфраструктурата и разходите за единица енергия от електроцентралата в Керала ще бъдатс около 15 на сто по-ниски, отколкото при проектите на сушата.

Макар че вече им а съществуващи проекти за плаващи фотоволтаични масиви, екипът на REC е разработил своя собствена система. В момента те правят фината настройка на системите за закрепване, които трябва да са готови да понасят тежки ветрови условия. Ръководителят на екипа от REC д-р Ес Пи Гон Чаулдхъри вижда много ползи при плаващите соларни масиви: „Екологията на водното тяло няма да бъде засегната, но в същото време тези масиви ще намалят изпарението, като по този начин помагатза запазването на нивата на водата по време на екстремно лято.“Освен това слънчевите панели, инсталирани в наземни инсталации, се нуждаят от охлаждане и не работят добре, когато те и земята около и под тях се загреят. При плаващите соларни масиви този проблем е решен. Когато PV панелите са инсталирани на плаваща платформа, охлаждането е подсигурено от водата“.

Първоначалният проект за електроцентралата в Керала може дори да бъде репликиран. В южните и източните части на страната има много големи водни обекти, които могат да бъдат използвани за прилагане на подобна система.

Предложената крайна конфигурация на масива ще е с мощност от 50 MW.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*