Новите космически соларни масиви се сгъват като оригами

Колкото повече, толкова по-добре, когато става дума за соларни панели. Но ракетите, които излитат в космоса, имат ограничено пространство за „багаж“. И ето накъде са се насочили учените от НАСА в търсенето на оптималния метод за сгъване на соларните системи, които да захранват апаратурата на всеки космически кораб – към древното японско изкуство оригами. Използвайки иновативна техника за сгъване,иИзследователите в Brigham Young University (BYU) и НАСА са създали голям соларен масив, който може да се сгъне си смали 10-кратно.

BYU-NASA-origami-solar-array

Сега използваните соларни масиви се сгъват в прости горми като акордеон или като ветрило. Тази най-нова конфигурация обаче се сгъва подобно на цвете. Когато се отваря, тя изглежда сякаш цветето започва да цъфти, а ако се вгледате внимателно в отворения масив, структурата изглежда като да е съставена от десетки паралелограми.

BYU-NASA-origami-solar-array-2

Цялото това нещо се отваря лесно, като се издърпа единият ъгъл. Когато се отвори изцяло, представлява огромен, плосък кръг. Формата на сгъване в изкуството оригами се нарича „Миура“, наречена на астрофизикаКорио Миура, който я е изобретил през 90-те години за соларна употреба. А колко мощен е този прекрасен слънчева масив? Един такъв кръг може да генерира 250 киловата енергия, което е значително подобрение в сравнение със сегашните едва 14 киловата, които осигуряват текущите масиви.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*