Кристално прозрачни слънчеви панели превръщат всеки телефон в соларен генератор

Днешните смартфони са доминирани от своите екрани – затова е добра новина, че изследователитеса изобретили нов тип 100% прозрачен соларен панел, който може да превърне дисплеи, прозорци и други прозрачни повърхности в генератори на чиста енергия. „Vice Motherboard“ съобщава, че Държавният университет в Мичиган е изготвил кристално прозрачен соларен концентратор, който може да бъде интегриран в каквато и да е гладка повърхност – от прозореца на къщата до екрана на смартфона– за да събира енергия, това да пречи на изгледа.

transparent-lsc

Новата технология е разработена от екип в Колежа по Инженеринг при университета. Тя се базира на малки органични молекули, способни да абсорбират определени дължини на вълната на светлина, които са невидими за човешкото око. „Ние можем да настроим тези материали, за да поемат само ултравиолетовата и близката инфрачервена дължина на вълната,която след това „блесва“ в друга дължина на инфрачервената вълна“, казва Ричард Кънт, асистент по инженерна химия и материалознание в университета. „Тъй като материалите не поглъщат и не излъчват светлина в невидимия спектър, те изглеждат изключително прозрачни за човешкото око.“

След като се абсорбират, светлинните вълни биват уловени и насочени към ръбовете на пластмасовия слънчев концентратор, където ги посрещат фотоволтаични клетки, за да ги превръщат в електричество. Това всъщност е едно от големите предимства на тази технология в сравнение с конвенционалните методи на изработка фотоволтаици – тези концентратори събират светлина от по-голяма площ, без да се налага да се преместват спрямо слънцето. Те са и по-евтии, защото изработката им струва по-малко.

Е, не може всичко да е идеално – има и един голям недостатък на тази етехнология: степента на преобразуване на светлината в електричество е около 1%. Но изследователите в MSU се надяват, че ще могат да постигнат около 5% ефективност, когато новите панели бъдат напълно оптимизирани.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*