Изобретяването на сините диоди получава Нобелова награда за физика

Нобелова награда за физика за 2014 е присъдена на трио от учени от Япония за изобретяването на сините светодиоди (LED).

Професорите Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура са направили първите сини светодиоди в началото на 1990-те години. Чрез комбиниране на синя светлина със съществуващите червени и зелени светодиоди те са разработили ново поколение ярки, енергийно ефективни бели осветителни тела.

blue-led-tape-10

Тримата професори ще си поделят награден фонд от осем милиона крони. Тяхното постижение бе обявено на пресконференция в Швеция, с което те се присъединиха към престижния списък на 196 други физици с Нобелова награда от 1901 насам.

Проф. Накамура, който бе събуден в Япония с добрата новина, коментира, че товa е просто невероятно.

По време на анонса журито подчерта подчерта полезността на изобретението, като добави, че Нобеловите награди са създадени, за да дадат признание за разработки, които носят „най-голяма полза за човечеството“.

Постижението на японските професори е „очарователно“, коментираха от журито, като се има предвид, че много компании с големи бюджети за научно-изследователска дейност не са успели да създадат син диод.

Макар че червените и зелените светодиоди са познати от много години, сините светодиоди дълго време бяха предизвикателство за учените от академичната и индустриалната общност. Без тях не биха могли да се получат нито нялата светлина на лампите, нито ярките цветове на компютрите и телевизорите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*