Топ 10 смарт-градове в света: Сантяго и Ню Йорк

Неотдавна любимото на мнозина списание за архитектура и градоустройство „Freshome” публикува своя класация на десетте водещи „смарт“ градове в света. За всеки от тях има достатъчно аргументи ю, които сочат, че има основание да се счита за лидер в умните технологии. В тази скромна поредица ще кажем по няколко думи за всеки от тях.

10. Сантяго

santiago

Чилийският град Сантяго е един от малкото представители на Латинска америка, когато става дума за смарт-градове. Населението на града нараства постоянно и е очевидно, че ако не подходят „умно“, властите ще създадат хаос.

Сантяго взема примери от целия свят и приема съвети от големи технологични лидери като IBM, създавайки своята екологична и умна среда. В момента е в процес на изграждане система за електрически обществен транспорт с електрически автобуси, които циркулират по затворена вътрешнограска мрежа с множество апарати за зареждане, които могат да обслужват и автомобили и таксита. Градът се е съсредоточил и върху системите за домашна автоматизация. Интелигентни модули работят за балансиране между системите за производство на соларна енергия и оптималното енергийно потребление. За да проработи системата, градът се е заловил да въведе смарт-грид инфраструктура.

9. Ню Йорк

new-york

Градът, възпят от Франк Синатра, е разработил умна визия за това как трябва да изглежда градската среда в бъдеще. Управата работи активно и бързо по остигането на заложените цели. Едно от направленията е това, в което Cisco и city24/7 работят заедно за създаваето на интерактивна платформа, която предвижда стратегичерско разполагане на смарт-екрани в града за съобщаване на новини, събития и друга важна за гражданите информация. Как го правят? Използват за целта старата и вече непотребна система от обществени телефони! Това е част от плана на града за преодоляването на т. Нар. Дигитална пропаст и осигуряване на интернет за всички жители. Тези „умни центрове“ имат и NFC технология (безконтактна връзка с външни устройства) и Wi-Fi възможности.

Освен това градската управа е осигурила достъп на софтуерни разработчици чрез над 1300 пакета с данни, така че всеки предприемач, който има идея за смарт-града, може да разработи своето приложение лесно и д го предложи на градската управа. За капак на това общинските съветици са предвидили награда от 50 хил долара в кеш и като материални награди за най-добрите приложения, разработени чрез тези отворени пакети от данни.

 

Топ 10 смарт-градове в света: Виена и Стокхолм

Топ 10 смарт-градове в света: Сиатъл и Копенхаген

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*