Без настроение за интимност? Фталатите съсипват либидото у жените

За фталатите сме споменавали неведнъж – това са химически вещества, които могат да бъдат открити у много от меките, гъвкави пластмаси, които се използват във всякакви видове домакински продукти (завеси за баня, PVC настилки, домакински купи и т.н., в крайна сметка и в някои преработени храни). Част от проблема е това, че фталатите, които не са добре свързани с пластмасата, постоянно е отделят и се озовават във въздуха, храната или течностите. Ето защо меките пластмаси остаряват и се втвърдяват с течение на времето.

rubber-duck-bath-bubbles-001.jpg.662x0_q100_crop-scale

И ако тези химикали не са достатъчно проблемни и без друго, едно ново проучване показва, че те може да имат негативно влияние върху либидото при жените, защото разрушават хормоните (за фталатите вече се знае, че влияят зле на сексуалната функция при мъжете чрез други хормонални взаимодействия). За да разбера това, учените изследвали 360 бременни жени на възраст 20+ и 30+ години, за да определят каква концентрация на фталати е налична в телата им. След това ги разпитали за интимния им живот.

Какъв е резултатът? Жените с най-високо ниво на фталати имат 2,5 пъти по-голяма вероятност да са ниско либидо, отколкото тези с най-малката концентрация на фталати. Цифрата се смята за статистически значима, а учените се надяват с повече изследвания да опредеят точно какво се случва в телата на жените заради тези вещества. Междувременно д-р Емили Барет от университета на Рочестър препоръчва жените, които се опитват да забременеят, да избягват преработени и храни и заведения за бързо хранене, тъй като преработката на храната носи по-голям шанс от контакт с вредните химикали.

Всичко това се дължи на факта, че защото фталатите са „ендокринни разрушители“ и влияят на тестостерона, а – сега вече се знае – и на естрогена.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*