Топ 10 смарт-градове в света: Виена и Стокхолм

Неотдавна любимото на мнозина списание за архитектура и градоустройство „Freshome” публикува своя класация на десетте водещи „смарт“ градове в света. За всеки от тях има достатъчно аргументи ю, които сочат, че има основание да се счита за лидер в умните технологии. В тази скромна поредица ще кажем по няколко думи за всеки от тях.

8. Виена

Vienna1

Виена е един постоянни растящ метрополис с повече от 1,7 милиона жители. Това е един от най-зелените градове в света – и се стреми да бъде най-зеленият. В момента 14% от енергията, която се използва там, е възобновяема енергия за града. Изследване на Mercer наскоро нарече Виена „градът с най-високо качество на живот – както в Европа, така и в световен мащаб“. Качеството на живот е един от основните фактори, когато става дума за умните градове.

Виена е вложила много ресурси в развитието на зелената енергия. Най-голямата електроцентрала на биомаса в Европа осигурява ток за 75 000 жилищни и обществени сгради, както и отопление. Градът е на път да се сдобие с 300 000 кв. м. слънчеви панели, които трябва да бъдат инсталирани до 2020 г. Това е много слънчева енергия, която ще бъде свързана с електропреносната мрежа.

Транспортът из Виена е забележително лесен и достъпен. Повече от 90% от населението на града има лесен достъп до обществения транспорт. В града има смарт-картова система, която автоматично изчислява таксите за използване – за всеки режим на транспортиране – а системата на обществения транспорт обслужва над 1,3 милиона пътници всеки ден.

7. Стокхолм

10-most-impressive-smart-cities-on-earth-image-6

През 2010 г. Европейската комисия определи Стокхолм за „Европейска зелена столица на 2010 г“. Този красив северноевропейски град е въвела много практични решения за постигане на своя „зелен“ успех. Предоставяйки данъчни облекчения за фирмите, които инсталират датчици за движение в сградите си, за да изключват осветлението, когато сградите са празни, е само един пример.

Част от това, което прави града „умен“, е неговата пътно-транспортна мрежа. Градът е разположен стратегически на южното крайбрежие на Швеция и има няколко ферибота, свързващи различни международни дестинации. Имат високоскоростни влакове, свързващи големите градове. Освен това има близо 2000 обществени автобуса в града, както и повече от 1000 градски влака и тролея, които се грижат да возят хората из града.

Градът е и много зелен – в буклвания смисъл, с много храсти и дървета. Има 1000 парка (покриващи 30% от градското пространство), както и седем природни резервата в рамките на града. Жителите на Стокхолм рециклират около 100 кг отпадъци на човек годишно. 90% от жителите на града живеят в рамките на 300 метра от някакъв вид зелени площи.

Има и две големи канализационни пречиствателни станции, където се произвежда биодизел за автобусите от обществения транспорт. Дори и излишната топлина от отпадъчни води се използва повторно в приложения за жилищно отопление. Освен всичко това има и почти 3000 фирми за чисти технологии, работещи да направят града още по-зелен.

Топ 10 смарт-градове в света: Сантяго и Ню Йорк

Топ 10 смарт-градове в света: Сиатъл и Копенхаген

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*