Трябва ли да има такси за електромобилите и хибридите – и какви?

В много страни притежателите на електрически и хибридни коли се радват на множество удобства, сред които данъчни облекчения и освобождаване от най-масовите видове такси за автомобилите. Няколко американски щата обаче са започнали да променят това, налагайки такси и върху електрическите и хибридните коли.

road-259815_640

Щатът Уисконсин например се готви да въведе такса за електромобилите и хибридите. Причината за това е свързана с факта, че всички фондове и организации, отговорни за поддръжката на пътищата в САЩ, вече са на ръба на фалит и не могат да изпълняват задълженията си. Голяма част от пътищата в страната са в лошо състояние, а парите за поддръжката им не стигат. Отговорните организации разчитат на финансиране главно чрез данъците, които се заплащат върху цените на горивата. Тъй като все по-икономичните превозни средства харчат все по-малко гориво, постъпленията във фондовете за ремонт на пътищата са оскъдни.

Изправени пред такъв спад на приходите, управниците на Уисконсин се готвят да наложат такса за превозните средства с висока горивна ефективност. Ако това се случи, щатът ще е шестият по ред, въвел такива регулации.

Годишната такса ще е в размер на 50 долара. Тя ще се прилага и за електрически превозни средства (ЕПС), и за хибриди. Очаква се тя да вкара в бюджета 4 милиона щатски долара до 2017 г.. Парите ще помогнат за поддържането на обществените пътища в щата.

Новата такса за електромобили и хибриди цели „да гарантира, че тези собственици продължават да плащат справедлив дял от разходите за поддръжката на нашата инфраструктура,“ пише секретарят на щатската управа Марк Готлиб. Таксата тепърва ще бъде гласувана. 

Вашингтон, Колорадо, Небраска, Вирджиния и Северна Каролина вече имат такси за електромобилите, които целят да компенсират приходите от неплащането на данъци върху горивата. Ако бюджетът бъде одобрен, Уисконсин ще стане единственият щат, който има такса за хибридните превозни средства.

1 коментар

  1. Трябва да има 2 такси за всякакви мпс-та
    1) за вредни емисии
    2) за максималното тегло на превозното средство

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*