Антибактериалният сапун причинява рак на черния дроб при мишките

Много учени подсещат, че изводите от проучвания с мишки не са приложими за човека, тъй като организмите са различни и се държат различни при еднакви условия; и все пак е доста показателно това, че антибактериалните сапуни предизвикват рак при мишлетата.

Антибактериалните“ продукти станаха много модерни през последните години, почти синоним на чистота и безупречна хигиена. Но проучванията показват, че тези продукти са повече вредни, отколкото полезни.

soap-bubble-323255_640

Триклозанът е ключова съставка в антибактериална кърпа за перилни препарати, гел за ръце дезинфекциращи препарати, пасти за зъби, както и сапуни за ръце. За него е доказано, че причиняват рак на черния дроб при мишките, ефективно превръщйаки този жизненоважен орган в една буца съединителна тъкан. Тестовете върху хора показват, че триклозанът може да бъде открит в в урината на 75 на сто от хората, участвали в проучването, и в майчиното мляко на 97 на сто от кърмещите жени… какво означава това за нашето здраве?

Обикновено появата на новина за опасен химикал кара хората да реагират според това дококло ще са засегнати лично. Проучванията, които доказват, че триклозанът причинява деформация на мъжките полови органи, ще накара половината от населението да вдигне рамене, тъй като просто не разполага с въпросното „оборудване“. По същия начин констатациите за деформации у земноводниде (като трикраки жаби) може да предизвика реакция от типа „Аз не съм жаба, така че какво ме интересува?!“ Всеки един от нас обаче има черен дроб, тоест тази новина касае всички ни. А мисълта, че антибактериалните почистващи продукти превръщат този важен орган в каша, трябва да е достатъчна, за да се решим да ги зарежем веднага.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*