269 000 тона пластмасови боклуци се носят из океаните

Има всичко, което можете да си представите, направено от пластмаса. То е като Walmart, който плува в морето“, казва Маркус Ериксен, директор по изследванията в института „5 Gyres“ в Лос Анджелис, който изследва замърсяванията с пластмаси в океаните.

А в тях се носят найлонови пазарски чанти, бутилки, играчки, фигурки, капачки от бутилки, биберони, четки за зъби, ботуши, кофи, ролкови топки от дезодоранти, дръжки на чадъри, риболовно оборудване, тоалетни чинии и още много неща. Пластмасовите боклуци са навсякъде в океаните на Земята.

boat-482675_640

В сряда Ериксен и екип от изследователи оповестиха резултатите от най-щателното до момента проучване на количеството на пластмасова боклуци в океаните – около 269 000 тона. Те са измерени чрез 24 корабни експедиции по целия свят, реализирани в продължение на шест години.

92% от пластмасата е под формата на „микрочастици“ – частици от по-големи предмети, разградени под въздействието на ултравиолетовата светлина от слънцето и разпаднали се на малки парченца, които биват лашкани от вълните, нахапвани от акули и други риби и разкъсвани.

Експерти бият тревога от няколко години за това, че пластмасовите боклуци в океаните убиват огромен брой морски птици, морски бозайници и други същества.

animal-21962_640

Някои пластмасови предмети като изхвърлените рибарски мрежи убиват, защото в тях се заплитат делфини, морски костенурки и други животни. Пластмасовите фрагменти също така попадат в гърлата и храносмилателния тракт на морските животни.

Изследователите казват, че пластмасите навлизат в океаните чрез реките и гъсто населените крайбрежни райони, както и чрез кораби, плаващи по морските пътища.

По-големите пластмасови предмети, изобилстващи около бреговата линия, често плуват в пет субтропични „водовътрежа“ в света – големи региони с въртящи се в кръг водни течения в северната и южната част на Тихия, Атлантическия и Индийския океан.

В средата на тези водовъртежи пластмасовите отпадъци са се натрупали във вид на „петна от боклук“, които действат като „гигантски блендери – разбиват пластмасите на малки парчета – микропласамаси“, обясни Ериксен.

Проучването, което е събрало данни от експедиции до всичките пет водовъртежа, крайбрежна Австралия, Бенгалския залив и Средиземно море, оценява, че има около 5,25 трилиона частици пластмасови боклуци. Малките пластмасови частици, които са с размера на зрънце пясък, са разпръснали из океаните и достигат дори отдалечени полярните региони.

Изследователите казват, че частиците лесно абсорбират химични замърсители като ДДТ и други химикали. Тези токсини навлизат в хранителната верига на морските животни и биват поглъщани от рибите и другите морски създания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*