Обезсоляване на водата 100 пъти по-евтино? Да – с графен

Инженерите от Lockheed Martin наскоро разработиха и патентоваха молекулярна филтрационна мембрана, наречена „Перфорен“, която може да обезсолява морска вода с помощта само една стотна от енергията, нужна при други технологии за обезсоляване.

shutterstock_233104066-660x487

Перфоренът“ е направен от графен – вълнуващ нов наноматериал, който идва под формата на листове от въглеродни атоми с дебелина 1 атом. Подобно на технологиите от приказките, графенът изглежда като вълшебна пръчица за многобройните проблеми на околната среда, като например съхраняване на електроенергия, премахване на замърсяването на въздуха, усъвършенствани фотоволтаици, материали с висока якост – а сега и обезсоляване на вода.

Погледнат под микроскоп, този материал прилича на мрежа с дупки с ширина стотна от нанометъра. Тези дупки са достатъчно малки, за да попречт на хлорните и натриевите йони в солената вода, но достатъчно големи, за да позволят на чистите водни молекули да преминат свободно.

Материалът е изобретен от инж. Стетсън от Lockheed. В интервю за Reuters той казва, че този нов материал е 1000 пъти по-здрав от стоманата и 500 пъти по-тънък от най-добрия съществуващ филтър за обезсоляване чрез обратна осмоза. „Енергията, която се изисква, и налягането, което е необходимо, за да се филтрира солта, са около 100 пъти по-малки.“

Обезсоляването на морска вода обикновено използва най-малко 3 киловатчаса на кубичен метър. Казано с други думи, това е като да наоопълниш шише с вода срещу енергията, нужда за 15-ватова крушка за цяло денонощие.

Учените смятат, че технологията за обезсоляване на Lockheed може да се превърне в един от най-важните източници на енергия и вода в Близкия изток. Сега фирмата търси партньори за комерсиализация и с надежда да започне производство на този невероятен нов материал през 2015 г.

1 коментар

  1. Ох, абе хайде на този етап да внимаваме с наноматериалите – поне що се отнася до интеракцията им с вода и храна …

    Ще минат десетилетия, преди да сме сигурни, че това е напълно безвредно.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*