Саниране а’ла Париж: блок от 60-те става бляскав енергийно ефективен комплекс

Tour Bois-le-Pretre-3

Висок, скучен и даже грозноват апартаментен комплекс в покрайнините на Париж – така е изглеждал той някога. А днес е красив и бляскав, модерен жилищен комплекс, който спестява много ресурси и значително подобрява качеството на живот на жителите.

Tour Bois-le-Pretre е построен в края на 50-те години като модернистичен жилищен блок.

Tour Bois-le-Pretre-7

Той бива „катастрофално“ прекроен в началото на 90-те години. За щастие Frederic Druot Architecture се притичат на помощ с план за цялостно прекрояване на фасадата, благодарение на което те разширяват апартаментите и правят така, че да има много дневна светлина и простор в жилищните пространства. Същевременно драстично увеличават размера на площта за живеене и удвояват енергийната ефективност!

Сградата е 17-етажна и е замислена като жилища блок за евтини социални жилища. Тя е една от многото от този вид, построени из цяла Европа по това време. Обновяването на фасадата преди 20 години обаче елиминира голяма част от характера на сградата. Което е по-лошо, обаче, е, че „отрязва“ по-голямата част от естествената светлина вътре и изгледите навън.

След тази катастрофална намеса все пак общината решава да не събаря сградата, а да даде зелена светлина за спасяването й – по брилянтна схема.

Tour Bois-le-Pretre-6

Frederic Druot Architecture проектира разширения към всеки апартамент, които могат да бъдат реализирани от сглобяеми компоненти.

Tour Bois-le-Pretre-4

„Олекотени“ на вид, озарени от слънчева светлина стаи и балкони кацват на мястото на оригиналните стени, поддържани от елегантни стоманени конструкции.

Untitled-17

Съществуващата фасада на сградата е заменена от плъзгащи се стъклени врати.

Photo-Philippe-Ruault-6

Сградата се сдобива с нова площ, равна на около 2/3 от съществуващата преди това, и то при минимални разходи. Добавен е и нов асансьор, а старият върешен такъв е премахнат, за да позволи добавяне на повече жизнено пространство.

В сградата с 97-те апартамента е преконфигурирано етажното разпределение. Самите апартаментите са минимално променени чрез допълнения, така че на жителите не се е налагало да се преместват временно заради ремонта.

Photo-Philippe-Ruault-3

Дизайнът използва множество слоеве, за да контролира светлината, звука и енергията. Пространствата са вече много по-светли и по-удобни. Всеки апартамент си има трисезонно пространство, обвито в поликарбонатни плоскости, което се отваря към външна палуба.

Untitled-20

Термална завеса зад стъкклената плъзгаща се врата намалява загубите на топлина. Това, според архитектите, помага да се осигури намаляване на отоплението с 50%. Новата конфигурация осигурява големи и красиви гледки, много дневна светлина облива жизнените пространства, което на свой ред прави тези домове привлекателни и като цяло подобрява имиджа на целия квартал.

Photo-Philippe-Ruault Photo-Philippe-Ruault-4   Tour-Bois-le-Pr?tre-1     Photo-Philippe-Ruault-1 Tour Bois-le-Pretre  Tour Bois-le-Pretre-11

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*