Още един магазин за стоки без опаковка отваря врати – във Франция

Висококачествени насипни стоки – точно толкова, от колкото човек има нужда – звучи добре като за магазин, нали?

Алис Бигорн работила в областта на маркетинга, докато не прочела една книга, която променила живота й. “Нулеви отпадъци“ на Bea Джонсън вдъхновила Бигорн да отвори магазин за хранителни стоки без отпадъци. Той е наречен “Ден за ден” и се намира в Лил, Северна Франция.

Lille_day_by_day_store.jpg.662x0_q100_crop-scale

Ден след ден” има тази мисия – да направи пазаруването на хранителни продукти по-щадящо за природата – възхитителна промяна в манталитета, от която се нуждаят хората по целия свят.

В “Ден на ден” няма опаковки. Всички 450 продукта се продават в насипно състояние. Човек трябва да си носи свои собствени контейнери или да използвате такива, които са „любезно предоставени от други клиенти“, според уебсайта на магазина. Това помага както на планетата, така и на портфейла, тъй като ние често плащаме солено за опаковмите – даже понякога без да го осъзнаваме. Бигорн казва пред изданието “La Voix Du Nord”, че в някои случаи нейните стоки без опасковми са с 40 на сто по-евтини от това, което човек би платил в традиционен магазин, въпреки че са с по-високо качество.

В този магазин човек може да си купи точно такова количество храна, каквото му трябва. “Ако имате нужда от една супена лъжица кафе или две пръчици канела, ще ви я пеодам“, казва Бигорн Идеята е да се намали количеството на хранителните отпадъци, които отива на боклука, като се продава точно това, което човек ще използва, и толкова, колкото ще използва.

Това не е нова концепция; това е начинът, по който много от нашите баби и дядовци са пазарували. Те са си носели нуркан или торба, за да купят точно толкова, колкото им е било нужно (или колкото са можели да си позволят). Докато ние се радваме на много по-голям избор на храна, отколкото предишните поколения, факт е, че харчим голяма част от парите си за опаковки, които след това изхвърляме.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*