ОАЕ ще инвестира 31 млрд евро в чиста енергия до 2021 г.

Богати на петрол, Обединените арабски емирства ще инвестират 35 милиарда долара в чиста енергия до 2021 г. Страната се стреми да намали зависимостта си от изкопаемите горива след световния срив на цените на суровия петрол.

dubai-256585_960_720

„До 2021 г. нашите инвестиции в ядрени и соларни проекти ще достигнат 35 милиарда долара (31 милиарда евро – б.р.)“, заяви министърът на енергетиката Сухаил Ал Мазуйей по време на а конференция за енергетика в Абу Даби.

Той заяви още, че четирите ядрени реактора на ОАЕ, които в момента са в процес на изграждане, след като влязат в действие, „ще гарантират 24-25 процента от потреблението на електроенергия в страната“.

Международен консорциум начело с корейската от Korea Electric Power Corp спечели през 2009 г. договор на стойност над 20 милиарда долара за изграждане на четири 1400-мегаватови реактора в Барака, западно от Абу Даби. „Нашата цел е да увеличим дела на енергията от възобновяеми източници до 30 процента от днес до 2030 година, както и да намалим дела на природния газ до 70 процента“, заяви Мазуйей.

Наред с това диверсификацията, започната от ОАЕ, има за цел „да гарантира ценовата сигурност и стабилност“ за потребителите. Мазуйей обаче обясни, че с нарастването на абсолютното потребление на енергия производството на газ в ОАЕ също ще се увеличава.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

1 коментар

  1. Едни миризливи арапе се усетиха накъде вървят нещата и влагат пари за да влязат в новото време.

    Само онова комплексирано руско джудже не прави и една стъпка напред. Само оръжия и трепане търси.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*