Соларна енергия и рециклиране на Световния конгрес за мобилни технологии 2016

Световният конгрес за мобилни технологии MWC 2016 в Барселона, който ще се проведе от 22 до 25 февруари, ще използва соларна енергия и рециклирани материали, за да щади околната среда, съобщиха организаторите.

В стремежа си да направи събитието въглеродно неутрално, GSMA (Световната GSM асоциация) е предприела няколко групи мерки. Те са насочени към използване на по-малко хартия, рециклиране на използваните материали, повторна употреба, увеличаване на дела на чистата енергия.

DSC_3136-small

Конгресният център за световния мобилен конгрес Fira Gran Via има фотоволтаичен покрив с над 18 000 соларни панела. Те са в състояние да генерират около 5 Gwh чиста енергия годишно.

Медиа-центърът на MWC 2016 работи изцяло безхартиено. Всички материали се представят на медиите в електронен вид. Самият щанд на GSMA е също безхартиен.

DSC_3139-small

Всички заведения за хранене използват посуда, годна за рециклиране.

DSC_3141-small

Медийните публикации, които все пак се отпечатват, са публикувани върху рециклирана хартия. Торбите и чантите, както и баджовете, са произведени от рециклирана пластмаса.

DSC_3140-small

Технологиите за събитието предполагат използване на смартфони и мобилни приложения вместо печат и хартия за каталозите, картите и друга необходима информация.

Всички настилки от залите за конгреса се използват повторно или рециклират. Това намалява вредните емисии с 240 тона CO2, еквивалентно на въглерода от работата на 6850 телевизора, работещи по два часа на ден в продължение на година.

Всички гости са призовани да използват градския транспорт за достъп до конгреса, вместо лични автомобили. За целта организаторите на MWC раздават безплатно петдневни карти за цялата наземна и железопътна мрежа на градския транспорт в Барселона. А самият град има доста добре развит интегриран граски транспорт. Това е така от години и не учудва никого. Единственото неудобство е, че тази година транспортните работници решиха да стачкуват в дните на конгреса, което обещава известни затруднения за придвижващите се с метро и железници.

Наред с всички зелени характеристики има и още една: за захранване на дребна елекроника има соларни зарядни устройства в. т. нар. „свързани градини“.

 

 


 

Текст: Greentech.bg, CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*