СО: „Умните“ светофари на София намаляват вредните емисии с 25%

Системата за интелигентни кръстовища в София намалява времетраенето на едно пътуване с около 30%. В резултат на това се постига намаляване вредните емисии от транспорта с 20%. Разходът на гориво при автомобилите пък спада с около 7-9%. Това обяви инж. Димитър Петров от Столична Община по време представянето на „смарт“ системата днес на форума „Интернета на нещата“, организиран от IDC България.

DSC_4225-600

В светофарните уредби на т нар. интелигентни кръстовища са вградени сензори и контролери, които преброяват колите в трафика. Данните се изпращат към централизирана система за анализ и управление на движението. На база преброените цифри и установените правила в системата динамично се преразпределя времето на светене на различните светофарни сигнали по различните направления.

„Умната“ функция на кръстовищата позволява и значително по-лесно пропускане на превозните средства, които се движат в специален режим – линейки, автомобили на пожарната служба и полицейски коли. За тях времето за преминаване се намалява с 50%. Това е съществено постижение при спешни ситуации, посочи инж. Петров.

Като част от системата за интелигентно управление са въведени и и „умни“ пешеходни светофари, които да облекчават трафика допълнително. Те имат бутони за заявка за пешеходно пресичане, звукова сигнализация за незрящи, както и възможност за динамично увеличаване на зеления сигнал за пешеходно пресичане. Това, според инж. Петров, намалява шумовото замърсяване в града, защото се спестява нощното „пищене“ на пешеходните светофари. В същото време, по думите му, се намалява времето на престой при червен сигнал за автомобилите. Намалява се и времето за изчакване на червено за пешеходците, а се осигурява и тяхната безопасност, защото – по думите на експерта от СО – се гарантира целостта на зеления сигнал и няма как човек да остане „по средата“ на улицата.

Кръстовището на Г.М.Димитров и Симеоновско шосе преди и след въвеждането на умната светофарна система. Сините отрязъци показват динамично увеличеното времетраене на пропускане на трафика.
Кръстовището на Г.М.Димитров и Симеоновско шосе преди и след въвеждането на умната светофарна система. Сините отрязъци показват динамично увеличеното времетраене на пропускане на трафика.

Измерванията за успокояването на трафика са направени на база преброяване на колите чрез вградените в самите светофари сензори, обясни инж. Петров в отговор на въпрос от публиката в залата. Намаляването на времето за пътуване с 30% е регистрирано чрез провеждане на тестови пътувания. По отношение спестените емисии инж. Петров обясни, че не са правени реални измервания. Вместо това намалението на емисиите е изчислено чрез софтуерни алгоритми за симулация на емисиите от трафика, при които са заложени реалните бройки, измерени чрез сензорите, и „общоприети“ правила за дяловете на различните видове превозни средства. Инж. Петров не посочи конкретни цифри за спестените вредни емисии в сбсолютна стойност.

Почти всички кръстовища в София ще бъдат обхванати от интелигентната система до края на 2016 година.

DSC_4235-600

 

 


 

Текст: Мария Малцева,  CC BY-NC-ND 2.5 BG (Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*