От Аляска до Аржентина в електрически спортен автомобил

Остин, щата Тексас. Всички погледи се спират на едно място.

Става дума за екипа на Алекс Шей, ръководителят на проекта „Зелена състезателна издръжливост“ – една група, която кара електрически спортен автомобил, наречен SRZero, в продължение на 25 750 км от Аляска до Аржентина.

Досега сме били спирани от полицаи вече 15 пъти, – казва Шей. – Те просто искат да го снимат.“

Групата – която се е появила в резултат на работата на Шей и други в Кралския колеж в Лондон – е проектирала колата, за да помогне на потребителите по света да разберат, че електрическите коли могат да бъдат функционални и стилни. Освен че публикуват свои собствени блогове и провеждат интервюта, водачите са следвани през целия път от снимачен екип, който прави документален филм, очакван по BBC News в скоро време.

Когато завърши пътуването си след няколко седмици, групата ще седне, ще проучва резултатите и ще се опита да създаде новостартираща фирма, чиито бизнес вероятно ще е свързан със системата за управление на батерията.

До неотдавна всички поддържаха представата, че електрическите автомобили са скучни и бавни и имат смешни имена“, казва Шей. Екипът му доказва, че не е така.

В SRZero има литиво-йонна батерия с капацитет 54 киловатчаса, което е над два пъти повече от батерията на Nissan Leaf и с един киловатчас повече от батерията в Tesla Roadster. Возилото може да се движи 560 километра с едно зареждане. Корпусът на автомобила е радикално модифицирана версия на SR8, един от автомобилите, които горят най-много бензин.

Макар че може да пропътува повече разстояние от Tesla Roadster, тази кола ускорява малко по-бавно от нея. SRZero може да достигне до 100 км/ч. За около 6-7 секунди. Но това е така, защото групата умишлено не се е занимавала с модифициране на скоростната кутия. Двигателят се свързва с колелата директно.

Когато завършат работата си по батерията, младежите ще съсредоточат вниманието си върху скоростната кутия и са категорични, че след това колата ще може да ускорява до 100 км/ч. Само за 3 секунди.

След Тексас, групата ще потегли през Мексико, Гватемала, Централна Америка, Колумбия и други южноамерикански държави.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*