Изненадващите здравословни ефекти от… динята

Някои храни са забавни за ядене и динята определено е една от тях. Триъгълните парчета, оцветени в ярко червено, скрити под зелените кори, сочни и сладки ни забраняват да приемаме живота прекалено насериозно и да се радваме на лятото. Ако това не е достатъчно, то ето още една причина да добавите диня в менюто си – тя е хранителна, хидратира и е с ниско съдържание на мазнини.

Дините са отличен източник на няколко вида витамини: витамин А, който помага за очите ни да са здрави и е антиоксидант; витамин С, който помага укрепването имунитета, лекува рани, предотвратява стареенето на клетките и помага да имаме здрави зъби и венци; витамин В6, който подпомага мозъчната функция и помага за превръщането на протеините за енергия.

Доматите често биват изтъквани като голям източник на ликопен, мощен антиоксидант, който помага за справянето със сърдечните заболявания и няколко вида рак – включително рак на простатата. Динята обаче има най-високата концентрация на ликопен измежду всички пресни плодове или зеленчуци.

Ако децата не обичат зелен фасул и спанак – все солидни източници на калий – можете да им предложите няколко парчета диня вместо това. Тя е страхотен източник на калий, който помага на мускулите и нервните функции, помага на тялото да поддържа своите електролити и киселинно-алкалния баланс и спомага за намаляване на риска от високо кръвно налягане.

Динята съдържа също аминокиселина цитрулин и аргинин, които могат да поддържат доброто състояние на артериите, кръвния поток, както и цялостната сърдечно-съдовата система.

Самостоятелно на големи резени или на дребни парченца в плодовата салата, динята е винаги добре дошла в лятното меню. И макар че яденето на „месото“ на този плод е най-добрият начин за консумирането й, то има и алтернативни подходи – например коктейл „Agua Fresca“ (Свежа вода). Ето една рецепта:

  • 3 панички диня на парчета, без семки
  • 1,5 чаши вода
  • сок от 2-3 зелени лимони
  • подслаждане на вкус

В блендер разбийте динята и я прецедете през фина цедка. Смесете сока с вода. Добавете сока от зелен лимон и подсладителя. Сервирайте добре охладено и с много лед.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*