Дървесни радио-антени проследяват дървения материал

Естетите отдавна говорят за клетъчни антени, маскирани като дървета, но какво ще кажете за дървета, работещи като антени? Това е нещо ново. Изследователи от института Фраунхофер в Германия са разработили уникална дървесна базирана система за радио маркиране с цел проследяване на движението на дървения материал.

В Германия камионите за превоз на дървения материал разчитат на една архаична система на „цветни маркировки“ на товарните автомобили, които показват какво точно има вътре. Това създава много възможности за грешки или, което е по-лошо, за незаконна сеч.

В института Фраунхофер учените са започнали работа по проект за създаване на „интелигентно дърво“. Как да не се посмееш на такова заглавие?! Проектът има за цел да направи технологията възможна при всички видове дървесина.

Това, което са създали учените, са малки евтини RFID респондери от хартия и лигнин, свързани с антена. Подробностите се пазят в тайна, но се знае, че става дума за материал, описван като „подобен на смола полимер“, направен от целулоза. Цифров код се съхранява в респондера и носи данни за произхода, количеството, вида и дестинацията на товара. На портала при преминаването на камиона тези данни се прочитат благодарение на вградените в камиона RFID устройства.

Според учените от Института, обемът на металите, вграждани в транспондера, е нищожно малък. Това при всички положения е по-добре от изработката на скъпи, изцяло металически сензори и устройства.

Новата технология има поне две много ценни приложения. Едното от тях е, че технологията може да се използва за проследяване на движението на опасни вещества. Изумително е колко малко знаем за това какви опасни химични вещества се доставят, колко и къде.

Другото се отнася до незаконната сеч. Въпреки всички усилия засега използването на ДНК-отпечатъци, баркодове и други подобни решения не е дало необходимите резултати. Може би пък дърветата ще се научат да разпознават бракониерите и да алармират за тях?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*