Смарт-стени съхраняват комфорта в дома

Материалите, които си променят фазата с цел регулиране на температурата, са навсякъде около нас. Тези восъчни частици са създадени да пазят нещата топли или студени, при точно определени температури, в зависимост от необходимостта.

Въпреки техните впечатляващи възможности и широко използване в продуктите за всекидневна употреба, те все още са далеч от строителството. Причината за това е, че вграждането им в сградите е доста трудно – те са лесно запалими. Но пък каква икономия на енергия биха могли да осигурят, ако се вградят в стените например и поемат топлината на слънцето, така че температура в сградата да остане ниска, или пък точно обратното. Един нов производствен процес обещава да превърне този тип материали в нещо масово за строителството.

PCM Innovations, една млада фирма от Колорадо, е разрботила материал с променлива фаза, който може лесно и безопасно да се вгражда в строежи. Техните esBits – където ES означава „energy storage – съхранение на енергия“ – осигурява възможност за промяна на фазите за всички видове строителни материали.

Подобни на пуканки и също толкова големи като размер, тези частици могат да намалят количеството топлина, което естествено влиза в една сграда, с 40 процента, а консумацията на енергия – с 20 процента, в зависимост от местоположението на сградата. Материалът функционира като „високотехнологичен кирпич“, запазвайки вътрешните температури комфортни и през деня, и през нощта.

PCM Innovations са комбинирали суха форма на материал с променлива фаза в микро-мехурчета с целулозна изолация, крайният резултат от което са огнеупорни гранули с променлива фаза.

В момента учените във фирмата работят по подобряването на свойствата на материала, защото той спира топлинния поток, намалявайки ефективността на материала.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*