Бил Гейтс: нужен е по-добър софтуер за моделиране

Ключът към решението на много трудни проблеми, от използването на ядрена енергия до борбата с болестите, е наличието на по-добър софтуер за моделиране, заяви Бил Гейтс по време на конференция миналата седмица.

Е, изобщо не е учудващо, че той е поддръжник на идеята за използването на софтуер, за да се помогне за разрешаването на тежките проблеми, но е донякъде изненадващо, че всъщност няма добри модели на заболяванията. „Няма софтуер за моделиране на болестите, – категоричен е Гейтс, говорейки в края на тридневната конференция Techonomy. – Няма нито един. Защо грипът се явява сезонно? Нямаме никаква представа.“

Гейтс си е поставил за цел да направи така, че тази празнина да бъде запълнена, чрез подкрепа за развитие на инструментите, необходими да се прави такова моделиране. В същото време той иска да използва моделирането за по-нататъшно проучване на възможностите на ядрената енергия. Убеден е, че е редно добрият софтуер за моделиране да се предостави безплатно и свободно за всички други, които искат да го използват.

Моделите никога не дават пълна точност, признава софтуерният гуру. Но все пак са важни. „Много по-умно е да го направите по този начин, отколкото просто да излезете навън и да наблюдавате – без да имате такива модели“, смята Гейтс.

Рисковете, смята той, от не-използването на моделирането могат да бъдат огромни. При маларията, например, наистина искате да се уверете, че подходът ви ще унищожи болестта в определена област, а не само да създадете по-резистентни щамове на болестта и по-свирепи комари.

Подобна важна роля софтуерът за моделиране може да изиграе и в енергетиката, където обаче пазарът се нуждае от известна помощ.

Например, казва Гейтс, отнема доста време, за да се реализира една нова ядрена технология на пазара – по-дълго дори от срока, в който патентът за дадено изобретение може да му позволи да стане рентабилно. „Не са много хората, които ще вложат парите си в проект, когато се знае, че продължителността на проекта е по-дълга от срока на патента“, казва Гейтс. За такива проекти дори не е сигурно, че могат да се случат в рамките на един човешки живот и хората предпочитат да инвестират в нещо, което ще се реализира в рамките на живота им.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*