Британска фирма монтира соларни панели безплатно

Нова схема за соларни панели, създадена от британската фирма HomeSun, предвижда оборудването на 100 хиляди жилища с безплатни слънчеви панели.

Компанията планира да инсталира слънчеви фотоволтаични панели съвсем безплатно в около 2000 имота в рамките на следващите 12 месеца. Това ще позволява на собствениците на жилища да генерират своя собствена електроенергия без предварително зададена цена.

Финансирането, което би трябвало след това да се изплаща на собствениците чрез преференциални тарифни схеми за изкупуване на зелена енергия, ще отива при HomeSun за покриване на разходите за соларните панели.

Даниел Грийн, главен изпълнителен директор на компанията, казва: „Ние ще се занимаем с изплащането в дългосрочен план и ще бъдем до стопаните на имотите за 25-годишен период, но те ще продължат да произвеждат електроенергия и след това, тъй като слънчевите панели остават на техния покрив.“

Според Грийн, всеки, който избере да инсталира оборудването за своя сметка, което значи инвестиция в рамките на 10-15 хиляди лири, ще може да види възвръщаемост на инвестициите си в срок от 12 години. Мениджърът твърди още, че новата схема ще помогне на соларната енергия в Обединеното кралство да достигне мрежов паритет, къдеето цената на даден алтернативен източник на енергия е равна или дори по-малка от тази общо за електрическата мрежа.

4 коментара

  1. edin p1t kazano, kogato ima monopol togava potrebitelq omira, nali tova e selia na opravlqva6tite ( ori no e estina )

  2. Ако по подобна схема монтираха и покривни вятърни турбини безплатно щеше да бъде още по-добре, (виж на http://greentech-bg.net/?p=4843). Все пак да поздравим британската фирма HomeSun и да й пожелаем успех в нейното слънчево начинание.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*