ВЕИ трябва да бъдат рентабилни в дългосрочен план

Норвежката енергийна компания Statoil твърди, че възобновяемите енергийни проекти трябва да демонстрират своята доходност в дългосрочен план, за да могат енергийните дружества да инвестират в тях.

Главният изпълнителен директор на Statoil Хелге Лунд твърди, че неговата компания, която инвестира в офшорни вятърни системи и системи за улавяне и съхранение на въглероден двуокис (CCS) през последните години, е ангажирана с възобновяемите енергийни източници, но само до някъде.

Ние сме ангажирани с разработване на възобновяемите източници, но производството им трябва да покаже, че ще бъде печелившо, – казва той пред репортери наа Ройтерс. -С течение на времето технологията трябва да се превърне в печеливша индустрия. Като всяка друга дейност, възобновяемите енергийни източници трябва да се изпитват по отношение рентабилността и други бизнес параметри.“

Според мениджъра, Statoil трябва да разгледа в рамките на три до четири години дали е било правилно е да се инвестира във възобновяеми източници.

1 коментар

 1. Докато са такива разсъжденията на глобално ниво ни е спукана работата – рентабилност, пари, печалба.
  Пример:
  Идва некъФ чужд инвеститор в БГ, бие се в гърдите и казва „Аз (като на сватба от 60-та година) ще направя инвестиция за 500 милиона лв. в БГ. Сваляйте гащите!“ Но г*за забравя да спомене няколко подробности:
  1. От тези 500 милиона лв. в БГ реално ще останат само трохите ~4-5% за всичко, което е около 25 млн. лв. (сигурно ви се виждат много :)))
  2. Проекта ще генерира такива приходи, че да се изплати проекта и да се погаси кредита в рамките на 7-12г. (в зависимост от технологията и параматрите на конкретния проект). Приходи ще генерира и през целия си живот 20-25г. (приблизително около милиард – наистина не съм правил точна сметка, но ми схващате мисълта)
  3. Всички тези приходи за инвеститора ще ги платиме ние – 90-те процента „богаташи“ в БГ.

  4. Удряме калема – пряка инвестиция в БГ – 25млн. лв.; ИЗТОЧЕНИ пари в джоба на инвеститора и някоя чужда финансираща институция – 1 МИЛИАРД.

  Това дами и господа е много финно икономическо заробване, източване и на последната ни кръвчица и докарването ни до абсолютна зависимост (и то на ниво физическо оцеляване).

  СИСТЕМАТА Е КРИВА! Онези по върха много добре знаят как е правилно да се направи, ноооооооооо който им плаща той заръчва музиката.

  КРАЙ!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*