Марсианска технология предпазва слънчевите панели от прах

Технология за самопочистване, разработена за мисиите до Луната и Марс, може да се използва за предпазване на наземните слънчеви панели от прах.

Напластяването на прах може да намали ефективността на слънчевите панели с до 80%. Самопочистваща технология обаче може да отблъсне праха, когато сензори открият определена концентрация на прах по повърхността на панела, пише BBC.

Мащабните соларни инсталации обикновено се намиратв слънчеви, сухи пустинни райони, където ветровете носят много прах и го наслояват върху слънчевите панели. В пустинята Могаве например за един месец прахът, който попада въху панелите, може да достигне 17 килограма на квадратен километър.

Прахът намалява количеството светлина, което влиза в панелите, и така намалява електроенергията, която могат да генерират.

Почистването на праха ръчно не е практично поради мащаба на инсталациите и недостига на вода в пустинята. Поддържането им чисти остава основен проблем за дружествата, разполагащи съоръженията.

Работейки с НАСА, Малай Мазумдер от Бостънския университет първоначално е технология, която да поддържа чисти слънчевите панели, захранващи марсоходите. Тези изследователски машини имат нужда да бъдат защитени от огромните количества прах, типични за марсианската среда.

Самопочистващата технология използва слой от електро-чувствителни материали, покриващи всеки панел. Сензорите откриват кога концентрациите на прах достигат критично ниво, а след това електрически заряд енергизира материала, изпращайки прахоотлъскаща вълна по повърхността на панела.

Мазумдер казва, че тази технология може да вдигне близо 90% процента от праха в рамките на две минути, а използва само малко количество електроенергия. Според него това е единствената технология за автоматично премахване на праха, която не се нуждае от вода или механично движение.

Мазумдер и колегите му се надяват, че технологията за самостоятелно почистване би могла да играе важна роля за повишаване на ефективността на соларните инсталации и за намаляване на разходите за производството на електроенергия от слънчева светлина. Те очакват технологията да стане достъпна на пазара в рамките на една година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*