Китай затваря фабрики заради неспазване на еко-срок

Китай разпореди хиляди компании да затворят силно замърсяващите си фабрики, изправен пред риска от голям срам, ако пропусне един задаващ се екологичен срок.

Пекин обеща да намали енергийното потребление на Китай на база единица брутен вътрешен продукт с 20% в периода между 2006 и 2010 г. Така най-големият източник на парникови газове в света се надява да намали замърсяването и да запази околната среда.

Официални данни обаче показват, че Китай вероятно няма да съумее да спази този срок, съобщава АФП. Това е потенциален извор на огромен гняв за държавните лидери, разтръбили усилията за ограничаване на емисиите и развитие на възобновяемите енергийни източници.

Този месец Пекин нареди на 2087 фирми, произвеждащи стомана, въглища, цимент, алуминий, стъкло и други материали, за да закрият своите стари и остарели производствени инсталации до края на септември – в противенн случай ще ги сполетят санкции като замразяване на банкови заеми и спиране на тока.

Властите в източната провинция Анхуей например вече са спрели тока на повече от 500 фабрики за един месец, след като въпросните фабрики не са успели да постигнат целите за намаление на емисиите.

Но само около десетина фабрики ще бъдат затворени изцяло. Останалите ще трябва да затворят само специфични производствени мощности, според правителството.

„Ако Пекин не успее да постигне целта за 2010 г. и остане голяма разлика, доверието в ангажимента на страната за климатичните промени ще бъде засенчено от много международен скептицизъм“, казва Деймиън Ма, анализатор в базираната в Ню Йорк анализаторска фирма Eurasia Group.

В края на 2009 г. Китай бе намалила консумацията си на енергия на единица БВП с 14 на сто, твърдят анализатори. Но през първите шест месеца на тази година тя се увеличи с 0,09%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*