Норвегия може да стане “батерията на Европа”

Международната агенция за енергия заяви, че норвежките водноелектрически централи могат да осигурят надеждната база, от която Европа има нужда, за да инвестира в слънчева енергия, вятърна енергия и други форми на възобновяема енергия. Агенцията призова Норвегия да разшири кабелните си връзки към други страни, съобщи Ройтерс.

„Норвегия може да помогне на Европа да въведе по-ефективни възобновяеми енергийни източници на пазара чрез осигуряване на устойчив гръб”, каза Нобуо Танака, изпълнителен директор на агенцията, по време на конференция за възобновяема енергийна. “За да има повече възобновяеми източници на енергия, имаме нужда от повече взаимна свързваност“, каза той.

По-специално, Танака застава зад предложението за полагане на два морски кабели между Норвегия и Великобритания, което ще позволи на Великобритания да черпи от норвежките водноелектрически централи, когато британските вятърни турбини са пасивни.

Норвежките ледникови езера и буйни реки вече доставят електричество за почти всяко домакинство в страната, както и за енергийни компании в други скандинавски страни и за Холандия. Когато пък ВЕИ капацитетът й е малък, Норвегия внася електроенергия от същите тези страни.

Кристиан Рининг-Тьонесен, главен изпълнителен директор на Statkraft – държавна фирма, която поддържа повече от 100 водни централи в Норвегия, призова страната да се превърне в „батерията на Европа.“ Танака категорично поддържа тази идея.

„Свързването на норвежкие водноелектрически централи с големия европейски пазар ще бъде далеч по-добро решение от това да се разчита на газ за същата цел”, заяви Танака, чиято агенция съветва 28 страни по въпросите на енергетиката.

През 2008 г. Норвегия е произвела 142,4 TWh електроенергия, почти всичката от водноелектрически централи, според Statnett, която отговаря за високоволтовите електропроводи в страната. Норвежците са консумирали 128,6 Twh.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*