Водораслите – доходоносна алтернатива за Аржентина

Една аржентинска компания откри в петък първия завод в страната за производство на биодизел от водорасли, съобщи Ройтерс. По-интересното е, че с това фирмата се надява да използва езерните досадници като заместител на соята при производството на биодизел.

Аржентина е топ износител на соево масло в света, но използването на хранителни продукти за производството на био-гориво е спорна практика, тъй като се счита, че ощетява производството на храни.

Маслото, извлечено от водорасли, се разглежда и като атрактивна алтернатива на соевото и други растителни масла, тъй като не се нуждае от земеделски земи, които биха могли да се използват за производство на храни. Освен това водораслите могат да абсорбират въглеродния диоксид от електроцентралите и фабриките.

Ние не се конкурираме с производството на хранителни стоки,“ – казва Хорхе Калустиян, председател на Oilfox SA – компанията, която е собственик на въпросния завод североизточно от Буенос Айрес. Вместо това, по думите му, фирмата създава полезен продукт на ниска цена и подпомагайки околната среда, защото водораслите растат бързо и улавят въглеродния диоксид.

В момента 90% от изходната суровина в Oilfox е соево масло, а 10 на сто са водорасли. Компанията обаче се готви да се насочи изцяло към алгите, които могат да се развиват в морска вода и дори в замърсени, отпадъчни води.

Водораслите, които се отглеждат в големи резервоари в парници, произвеждат зелено масло в процеса на фотосинтеза. Тази зелена маса расте бързо и може да удвоява собственото си тегло по няколко пъти на ден.

Водораслите могат да постигнат много по-висок добив на декар, отколкото соята“, казва Джон Уилямс, говорител на Algal BioMASS – търговска организация на дружествата, които разработват биогорива на база водорасли. „Те могат да произвеждат над 10 пъти повече гориво на декар от соята.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*