Реклама „от уста на уста“ за енергоспестяващи крушки пести на Молокай $6,5 млн.

Всички 7400 души, живеещи на малкия хавайски остров Молокай, имат помежду си специална връзка. Това било усещането на Франсоа Роджърс по време на многобройните му посещения на този малък остров.

Като директор на един специален проект на „Фондация Синя Планета“ Роджърс решил да заложи на факта, че тези хора си говорят помежду си и си влияят взаимно чрез препоръки от уста на уста. И не сбъркал. Това било причината програмата на фондацията „Стани зелен и екологично чист“ да е успешна. Най-просто казано, същността на програмата е такава – срещу всяка крушка с нажежаема жичка, предадена на фондацията, жителите получават по една енергоспестяваща крушка.

Да си го кажем така – вие сте по-склонни да се направите нещо, ако съседът ви го направи“, каза Роджърс.

Островът има една от най-високите цени за електроенергия в страната. Ето защо преминаването от крушка с нажежаема жичка към компактни луминесцентни лампи носи голяма изгода за тази общност. Инициативата в крайна сметка ще спести на тези хора 6,5 милиона долара и ще елиминира нуждата от внос на 24 000 барела петрол.

Жителите спестяват средно по 200 долара с всяка заменена крушка, изчислили са от фондацията. Сметките за целия тримесечен период на програмата сочат, че става дума за спестяване на 17 гигаватчаса електроенергия. Нещо повече, това ще елиминира над 16 000 тона въглероден двуокис.

„Този остров се бори с недостиг на вода и липсата на финансиране на всички нива. Работейки по тази енергийна програма, те вече могат да използват наличните пари за образование или други въпроси,“ казва Роджърс.

За три месеца общо 36 000 крушки с нажежаема жичка са били заменени с енергоспестяващи ENERGY STAR крушки.

Въз основа на проучването от 300 жилища се оказало, че 60% от участниците са сменили крушките и са отчели спад в сметката си за електроенергия. Всеки участник е подменил средно по 15 крушки. Почти 90% от участниците смятат, че програмата е ефективна.

Те са си много близки и много разговарят помежду си. Почти не сме рекламирали програмата – може би само една малка обява в местен вестник,“ казва Роджърс.

В действителност, през последните няколко години Хавай активно се опитва да намали зависимостта си от петрола. Американското министерство на енергетиката и властите в Хавай дори създадоха „Хавайска инициатива за чиста енергия“, чиято цел е 70% от електроенергията в страната да идва от екологично чисти източници до 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*