САЩ предлага класификация на автомобилите според емисиите и ефективността

Електрическите модели автомобили ще получат енергиен клас „А-“, докато ултра-мощни и жадни за енергия автомобилни „зверове“ ще получат само по едно „D“ според програмата за етикетиране, предложена от администрацията на Обама, който иска да убеди потребителите да купуват превозни средства, използващи по-малко енергия.

Американската агенция за опазване на околната среда и Министерството на транспорта предложиха въвеждането на етикети за икономията на гориво, които да се слагат на прозорците на новите автомобили в автосалоните. Етикетите ще дават възможност за сравнение на пробега, както и на емисиите парникови газове.

Надеждата на ведомствата е новите етикети да влязат в употреба през 2012 г. Това ще даде на потребителите повече информация за паричната и екологичната стойност на експлоатация на автомобилите им.

Новите етикети за икономия на гориво ще вървят в крак с новото поколение енергийно ефективни автомобили и камиони, слизащи от поточната линия, и ще предоставят проста и ясна информация за потребителите, помагайки им да вземат решения в бързо променящия се пазар, казва администраторът на ААО Лиза Джаксън.

Всеки етикет ще измерва икономията на гориво, както и вредните емисии, излизащи от ауспуха. Съчетавайки тези данни, етикетът следва да показва писмен знак за нивото на енергийна ефективност, започвайки от „А +“, най-високата степен на ефективност, и се стигне до „D“, най-ниската степен.

Според Джина Маккарти, асистент-администратор в еко-агенцията, най-вероятно всички електрически превозни средства ще получат най-високия клас, докато презареждаеми хибридни автомобили ще получат „А“.

Американската агенция за опазване на околната среда вече е в преговори с автомобилните производители за изнамиране на етикетен знак за електрическите автомобили, който да съответства на познатите мерки за горивната ефективност на автомобилите с газ и бензин.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*