Обикновени бои подобряват работата на соларните клетки

Както повечето технологии, работата по усъвършенстването на соларните системи се развива на вълни, или иначе казано поколения. Първо бяха големите силициеви соларни клетки, базирани на техники, „взети назаем“ от технологиите, използвани за компютърните чипове. Следващото поколение бяха тънките слоеве от материали, специално разработени за събиране на енергия от слънцето, но все пак повече или по-малко взети от областта на микроелектрониката. После дойде трето поколение, описано от някои изследователи като „дивия запад“, където наред с другите цели се търси начин за евтино производство на ново поколение соларни клетки, като се разчита на нискотехнологични химически взаимодействия.

В статията в „Журнал за възобновяема и устойчива енергия“, който се публикува от Американския институт по физика, Рам Мехра от университета Шарда в Индия съобщава за успех в повишаване на способността на цинково-оксидни слънчеви клетки да абсорбират видимата светлина само чрез прилагане на смес от различни готови бои, обикновено използвани в хранително-вкусовата и медицинската промишленост.

Работейки с колеги от университета в Делхи, Мехра третирал соларните клетки с различни бои чрез процес на „накисване и простиране“.

Най-добър резултат се получил от комбинация от две бои – „бързо зелено“, което е оцветител храни, използван при консервирани зеленчуци, желета и сосове, и „бенгалско розово“, което се използва в диагностичните капки за очи за оцветяване на увредените клетки и определяне на нараняванията в окото. Заедно двете бои подобрили ефикасността на цинково-оксидните слънчеви клетки с близо осем процента.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*