Електрическите коли могат да успеят в „петролните“ страни

Електрическите автомобили могат да бъдат успешни в страните от Персийския залив и други богати на петролни залежи страни, но само ако правителствата осигурят първоначална подкрепа, смятат президентът и главният изпълнителен директор на Nissan и на Renault.

Да, мисля, че е възможно,“ – казва Карлос Госн в отговор на въпрос дали електрическата кола може да се реализира успешно в страните производителки на петрол. Според него, „това ще зависи от това колко първоначалната подкрепа ще осигури правителството“. Първоначалната помощ разбира се е необходима не само в богатите на петрол страни, казва той.

Електрическите автомобили ще бъдат успешни в САЩ и в Япония и в Европа“, защото правителствата са „решили да подкрепят потребителите, за да осигурят летящ старт на продажбите,“ коментира Госн пред репортери в Абу Даби. Съединените щати, Япония и различни европейски страни предоставят стимули за закупуване на автомобили с ниски или нулеви емисии. Подобна подкрепа е от ключово значение, убеден е шефът.

Nissan ще пусне първата си електрическа кола, наречена Leaf, по-късно тази година. Колата ще има пробег от 160 километра с едно зареждане, максимална скорост от над 140 км в час и ще се захранва от литиева батерия. Освен това компанията подготвя електрически версии на лекотоварно превозно средство, луксозен седан и малък ‘градски автомобил“. Освен това четири електрически превозни средства с марката Renault са в процес на разработка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*