Инженери намериха начин за използване на соларните паркове през нощта

Нова технология, разработена в Университета на Западен Онтарио, може да подобри използването на фотоволтаичните (PV) соларни централи през нощта и да спомогне за свързването на повече възобновяеми енергийни източници, като например вятърни турбини, в електроразпределителните мрежи.

Вятърните централи повишават производството си през нощта, когато има по-силен вятър, но не са в състояние да бъдат свързани в електропреносната мрежа поради колебанията в напрежението и липсата на достатъчен преносен капацитет. Поради ограниченията в сегашния модел на работа най-добрият начин да се интегрират повече възобновяеми източници на енергия към електро-мрежата е да се изградят нови преносни линии. Това обаче е много скъпо.

Много по-малко би струвала една нова иновативна система за нощно контролиране чрез фотоволтаичните ферми, разработена от изследователската група на Раджив Варма от университета на Западен Онтарио. Системата използва фотоволтаиците през нощта, когато те практически бездействат, за да осигури необходимия контрол на напрежението за намиращите се наблизо вятърни ферми.

Повече подробности за конкретния начин на функциониране на системата не се съобщават, но става ясно, че две канадски електроразпределителни дружества – London Hydro и Bluewater Power – са предложили да внедрят и демонстрират работата на новата фотоволтаична схема при две от техните 10-киловатови фотоволтаични соларни инсталации. Ако тестовете се окажат успешни, модернизирането на всички соларни паркове би донесло много ползи за електроразпределителните мрежи.

Варма, професор по електроинженерство, е съ-ръководител на проекта, наскоро спечелил 6 милиона долара субсидия от Центъра за върхови постижения в Онтарио. Проектът му е озаглавен „Интеграция на широкомащабни фотоволтаични соларни системи в мрежите за пренос и дистрибуция“. „Това не само ще увеличи разпространението на вятърноенергийните системи, но също така ще създаде допълнителни приходи за соларните производители, чиито системи ще функционират 24 часа в денонощието“, обяснява Варма.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*