Електрически автобуси тръгват из Калифорния

Ново електрическо превозно средство ще тръгне по улиците на Южна Калифорния по-късно тази седмица. То има по-голяма батерия от електрически автомобил, която може да бъде напълно заредена за десет минути, и побира до 68 пътника.

Агенцията за градски транспорт Foothill Transit е закупила три електрически автобуса EcoRide BE35 и две станции за зареждане на батериите им от производителя Proterra. Ако първоначалното използване върви добре, Foothill може да разшири автопарка си от електрически автобуси до 12 возила.

Всъщност Proterra показа прототип на градските си електрически автобуси и станциите за презареждане на изложение в Сан Хосе миналата година, но договорът с Foothill бележи първото търговско внедряване.

По-интересно е защо фирмата е решила да „електрифицира“ автопарка си. Отговорът е в предсказуемостта.

Автобусите са „мулета“ на пътя, те се движат по фиксирани маршрути при умерена скорост. Маршрутът, по който Foothill Transit ще пусне своите EcoRides, е с дължина 13 километра. По него те ще се движат със средна скорост от 20 км./ч. Поради това Foothill има нужда само от две устройства за зареждане – те се монтират на стълб, подобно на телефонните кабини.

Всичко е добре премерено“, казва главният изпълнителен директор Джеф Гранато. „Ние знаем точно колко далеч ще пътуват. Можем да предскажем какъв пробег трябва да има превозното средство“.

Освен всичко зарядните устройства за автобусите на Proterra могат да зареждат батериите на тези превозни средства доста бързо – само за около десетина минути.

1 коментар

  1. Ганиално! Докато водачът си почива в края на маршрута, батериите се зареждат. Но пък ефективността на електрическия двигател е много по-голяма от тази на ДВГ. Сигурно ще има и някакви еко отбивки от данъци и прочие.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*