„Грийнпийс“ иска Facebook да се откаже от център за данни, захранван от въглища

Центровете за данни, огромни халета с хиляди работещи сървъри, са лаком консуматор на електроенергия

Еко-организацията „Грийнпийс“ заяви, че около 500 000 Facebook потребители са се обединили, за да призоват най-голямата онлайн социална мрежа да се откаже от плановете си да купува електроенергия от въглища за новия си център за данни в САЩ.

Изпълнителният директор на „Грийнпийс“ Куми Найдоо е изпратил писмо до основателя на Facebook Марк Зукерберг с предупреждение, че компанията рискува репутацията си и финансовото си състояние, ако не вземе предвид въздействието върху околната среда от своите действия. „Facebook наистина не е в час с тенденцията“ сред компаниите за информационни технологии, казва Найдоо пред Асошиейтед прес.

Но Facebook заяви, че има ангажимент и отговорност към околната среда и че центърът за данни в щата Орегон е „един от най-ефективните в света.“

Центровете за данни, огромни халета с хиляди работещи сървъри, са лаком консуматор на електроенергия

Базираната в Амстердам екологична група започна в края на февруари кампания във Facebook, след като компанията обяви плановете за изграждане на центъра за данни в Орегон. Миналата седмица спонсорираната от „Грийнпийс“ група, която призовава Facebook да използва 100% енергия от възобновяеми източници, достигна 500 000 членове – една малка част от всичките над 500 милиона потребители на Facebook по света.

По думите на Найдоо, Facebook „са имали избор“ за мястото, където да изградят своя център за данни, и са направили „съзнателен избор в посока мръсните въглища.“ От Facebook пък казват, че „Грийнпийс“ предлага твърде опростено обяснение за това как работят енергийните мрежи и компанията е избрала местоположението на своя център за данни, тъй като там той би могъл да е енергийно ефективен. „Да се каже, че Facebook „избра въглищата“, е неточно“, заяви говорителят Бари Шнит.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*