Биогоривата от водорасли не били толкова безвредни, казват учени

Фотобиореактори - големи масиви от прозрачни тръби, пълно с вода и изложени на слънце, в които растат алгите

На пръв поглед изглежда, че водораслите са атрактивен източник на гориво, тъй като не изискват използването на хранителни култури и не се нуждаят от земеделска земя за отглеждането им. Проблемът не е и, че водораслите не растат бързо – напротив, темповете са забележителни – а в това, че производството все още изисква много вода и хранителни вещества.

По-рано тази година група учени от Университета във Вирджиния предизвика вълнение, когато установи, че водораслите за производство на биогориво могат да генерират повече емисии на парникови газове, отколкото обещават да предотвратят. Ха сега де? Съвсем не това искат да чуят всички привърженици на биогоривата.

Андрес Кларънс, професор по инженеринг на околната среда и водните ресурси в университета, пояснява, че неговата група оценява две водещи технологии за производство на биогориво от алги: откритите басейни и фотобиореакторите.

Фотобиореактори - големи масиви от прозрачни тръби, пълно с вода и изложени на слънце, в които растат алгите

Откритите басейни и езера изглеждат ясни, но какво се знае за фотобиорекаторите? Това са едни големи прозрачни тръби, често разположени в масиви, където се отглежда водораслите. Идеята на тези реактори е, че тъй като процесът е затворен, то няма изпаряване на вода, съответно ще има икономия на водата, от което следва, че водораслите могат да растат при по-високи концентрации. По думите на Кларънс, предварителните резултати показват, че реакторите не са толкова изгодни, колкото изглеждат.

Представете си как поставяте голяма стъклена тръба насред пустинята, – обяснява Кларънс. – Това, което ще постигнете, е голяма супа от водорасли.“ Запазването на подходяща температура в тези фотобиореактори изисква енергия, което увеличава разходите.

Откритите езера също имат свои собствени недостатъци, като например това, че повечето хора най-вероятно няма да искат да живеят непосредствено до такова нещо.

Е, къде са добрите новини? Кларънс и неговите колеги учени предполагат, че един умен начин да се намалят разходите е да се комбинира производството на биогориво от алги с пречистването на отпадни води. Водораслите могат да се справят с химикали, които искаме да избегнем, което ги превръща в полезен филтър. Макар че осигуряването на десетки акри земя за производство на водораслите в близост до пречиствателни станции няма да е лесно, това е въпрос на творческо разрешаване на проблеми, настоява Кларънс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*