Всеки може да заживее в „зелена“ къща

Една „зелена“ къща в Люис Каунти в САЩ, която всъщност е оцветена в един приятен нюанс на синьото, представлява модел за бъдещите екологични и енергийно ефективни жилища. Тя е сертифицирана от местните власти като „зелена сграда“, което означава, че е енергийна ефективна, дълготрайна и представлява здравословно място за живот.

„Аз наистина я харесвам“, каза Мелиса Еванс, окръжен училищен служител. Мелиса е купила къщата с помощта на държавна субсидия и планира да живее там с 10-годишната си дъщеря Джейси.

Къщата е построена от нестопанска организация, наречена „Народна самопомощ за жилища“, която изгражда къщи за хора с ниски доходи в страната от 1982 година насам. Идеята е хората с ниски доходи да живеят в жилище, чиято поддръжка ще струва толкова малко, че и най-бедните да мгоат да си го позволят.

Организацията наема местни хора за изграждане на къщите. По този начин обучава местните хора и им осигурява работни места.

Преди няколко години, на своята 25 годишнина, организацията взела решение, че новите къщи, които гради, трябва да бъдат по-енергийно ефективни, за да се компенсира бързото повишаване на цените на комуналните услуги. В резултат, къщите, които дружеството строи в днешно време, са енергийно ефективни и получават сертификат Energy Star с висок рейтинг. Те използват около една трета по-малко енергия от стандартните къщи със същия размер.

Ето какво отличава тази къща от останалите в региона:

Външна облицовка (сайдинг) от фиброцимент, който трае по-дълго в сравнение с обикновения сайдинг и задържа боята по-дълго;

Изолация – стените са изградени от дебели носещи колони, което спестява пари, защото са необходими по-малко колони, а помежду им може да се побере повече изолация в стените. Покривът също има изолация;

Вода – къщата има ВиК оборудване за пестене на водата като двустепенно тоалетно казанче, малоструен душ и др. На двора са засадени растения, издръжливи на суша;

Обзавеждане: енергоспестяващо осветление е съчетано с енергийно ефективни електроуреди – миялна, сушилня, вентилатори, хладилник, печка – всички те са с най-висок енергиен клас и използват малко електричество.

Грег Милър, директор на „Народна самопомощ за жилища“, казва, че дори и мястото на къщата ще спестява пари на собствениците и ще намалява вредното въздействие върху околната среда. „Те е на пешеходно разстояние от повечето важни места, където стопанинът би трябвало да ходи – само на няколко крачки има магазин за хранителни стоки, има библиотека, полицейско управление, противопожарна служба.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*