Геотермална енергия привлича все повече внимание

Топлината в горната част на земната кора на дълбочина 9 километра носи много пъти повече енергия, отколкото е налице във всичките петролни и газови залежи по света, взети заедно, твърдят експерти.

Въпреки изобилието от енергия, казват изследователи, само 10 700 мегавата електроенергия от геотермални мощности се усвояват по целия свят, гласи съобщението на „Интер Прес“.

Индустриите за добив и търговия с нефт, газ и въглища осигуряват евтини горива за сметка на промените на климата замърсяването на въздуха. В резултат на това са налице толкова малко инвестиции в геотермална енергия, че нарастването е едва 3 процента годишно, се казва в доклада.

От съществуващите производствени мощности половината са в Съединените щати и Филипините, а Индонезия, Мексико, Италия, Япония представляват по-голямата част от остатъка. Около две дузини страни преобразуват геотермалната енергия в електричество.

Ел Салвадор, Исландия и Филипините добиват съответно 26%, 25% и 18% от всичкото си електричество чрез геотермални електроцентрали.

През 2006 г. екип от учени и инженери от Масачузетския технологичен институт оцени геотермалния потенциал на САЩ за генериране на електричество от подземната топлина. Технологията за геотермална електроенергия включва сондиране до слоя горещи скали, раздробяването на скалата и изпомпване на вода в нея, а след това извличане на горещата вода за задвижване на парна турбина. Изводът а учените е, че технологията може да осигури геотермална енергия, равна на 2000 пъти общото енергийно потребление на страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*