Hyundai представя своя първи електромобил BlueOn

Корейският автомобилен гигант Hyundai Motors показа BlueOn – своя първи изцяло електрически автомобил, готов да полети по магистралите.

Колата е електрическа версия на Hyundai i10 хечбек, която беше представена като концепция за електрически автомобил концепция на автомобилното изложение във Франкфурт през 2009. Наречена е BlueOn, защото е една версия на екологично чистия модел Blue Drive на Hyundai.

BlueOn може да измине до 140 километра с едно зареждане на батерията и има максимална скорост от 130 километра в час.

Колата ще може да се презарежда чрез стандартен 220-волтов контакт за около шест часа. Също така е налична възможност за бързо презареждане – около 80% от капацитета на батерията може да бъде възстановен само за 25 минути при използването на 380-волтова станция за бързо зареждане, казват от Hyundai.

Колата разчита на литиево-йонни полимерни батерии, направени от корейския производител на батерии SK Energy, който също така прави подобни батерии за хибридните електрически превозни средства на Mitsubishi. Hyundai твърди, че батерията на BlueOn тежи с 30% по-малко от стандартните никел-метал-хидридни батерии.

В BlueOn има и няколко нови функции, които не се срещат при повечето електромобили в днешно време. Освен, че има дисплей за показване на това какъв е статусът на зареждане, колата е снабдена с телематична система, която предупреждава водача за местоположението на най-близката станция презареждане. В допълнение тя има „виртуална система за звук на двигателя“, т.е. изкуствено генерира звук, наподобяващ двигател, за да предупреждава пешеходците за приближаването на BlueOn.

Засега плановете на Hyundai предвиждат колата да се предлага в Корея.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*