Пазарът на „въглероден“ софтуер ще нарасне 600 пъти тази година

ECA решенията помагат на компаниите да следят и управляват емисиите на парникови газове от своята дейност

ECA решенията помагат на компаниите да следят и управляват емисиите на парникови газове от своята дейност

46 милиона щатски долара са инвестирани в корпоративен софтуер за „въглеродно счетоводство“ (ECA) през миналата година, а броят на доставчиците в новия сегмент от пазара е около 60, според доклад на Groom Energy Solutions.

Гиганти като Microsoft и Computer Associates навлизат в софтуерната еко ниша, отчитат анализаторите. Покупките на ECA продукти ще нараснат с 600 на сто през настоящата година, като се очаква засилена активност от компании, които досега не са използвали подобни решения.

Groom Energy въведе термина ECA през 2008 година. Софтуерът от тази категория помага на големите организации да следят и управляват емисиите на парникови газове от своята дейност.

Основният движещ фактор на ECA пазара е натискът от страна на клиенти и инвеститори за подобряване на екологичния публичен образ на компаниите. Друг фактор е стремежът към намаляване на разходите и спестяване на енергия.

В доклада на Groom Energy Solutions се отбелязват придобиванията в сегмента, извършени от EnerNOC, IHS и SAP през миналата година. Лидери на ECA пазара са  Enviance, IHS, Johnson Controls, PE International, ProcessMAP и SAP.

Включените в списъка компании са оценявани по брой инсталации на техния софтуер, технологични характеристики на продукта, визия за пазара и финансова стабилност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*