Озоновият слой вече не изтънява

Защитният озонов слой в горните нива на атмосферата на Земята е спрял да изтънява. Той до голяма степен ще може да се възстанови и то още до средата на века – благодарение на забраната на редица вредни химикали, обявиха учени от ООН.

В доклада „Научна оценка на нарушаването на озоновия слой 2010“ се посочва, че с международен договор от 1987 г. са забранени всички хлорфлуорвъглеводороди (CFC) – вещества, използвани в хладилници, аерозолни спрейове и някои видове опаковъчна пяна. Резултатите от това са налице.

Озоновият слой представлява естествен защитен филтър срещу вредните ултравиолетови лъчи от слънцето, които причиняват слънчево изгаряне, катаракта и рак на кожата.

Първите наблюдения на сезоннопоявяващата се озонова дупка над Антарктика са направени през 1970 г., а през 80-те в глобален мащаб се вдига голяма тревога, след като е установено, че влошаването става под въздействието на масовото използване на CFC. Това кара 196 страни да се присъединят към Протокола от Монреал за забрана на използването на тези вещества.

Глобалният озонов слой, включително озонът в полярните региони, вече не намалява, но все още не се и увеличава“, казва Лен Бари, ръководител на изследователските дейности при Световната метеорологична организация.

300-те учени, които са провели 4-годишно наблюдение на озона, сега очакват, че озоновият слой в стратосферата ще бъде възстановена до нивата от 1980 г. и това ще стане в периода 2045-2060 г. – „малко по-рано“, отколкото се очакваше доскоро.

Според Бари, със забраната на CFC е избегнато излъчването на около 10 гигатона вредни парникови газове годишно. Макар че тези субстанции вече са елиминирани в човешката дейност, те се натрупват и задържат в атмосферата и ефектът от ограничаването им няма да се реализира веднага – ще минат години, докато се почувства промяната.

1 коментар

  1. Сега остава да кажем, че във връзка с взетите мерки за ограничаване на парниковите емисии даже взе да застудява.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*