Древни семена в Мексико помагат в борбата с глобалното затопляне

Повече от 500 години след като испанските свещеници внесли в Мексико семена от пшеница, за да правят хляб за католическата си литургия, тези семена могат да донесат спасение за земеделските производители, засегнати от глобалното затопляне.

Учени, работещи из земеделските хълмове около Мексико Сити са открили, че древните сортове пшеница са особено устойчиви на засушаване и топлоустойчиви, имайки по-дълги корени, които смучат вода от по-дълбоко, и капацитет за съхранение на повече хранителни вещества в своите стъбла.

Сега учените кръстосват тези растения с други щамове, разработени от Международния център за подобряване на царевицата и пшеницата “CIMMYT” в Ел Батан. Целта на учените е да отгледат нови видове пшеница, които могат да се преборят с тежките ефекти от покачването на температурите по света.

Това е като слагането на пари в банката – само че не за “черни”, а за сушави дни”, обяснява Матю Рейнолдс от “CYMMIT”. Специалистите по новите сортове семена казват, че са “първата линия” на отбранителния фронт на земеделските производители за борба с изменението на климата. Очаква се планетата ни да се затопли с 1 до 3 градуса през следващите 50 години.

Интензивната суша, заедно с по-интензивните и съвсем непредсказуеми валежи, могат да засегнат реколтата и да доведат недостиг на храна, а оттам и до скок в цените на суровините.

В Мексико дребните фермери са борят с последиците от неблагоприятните метеорологични условия, които, според учените, се утежняват от изменението на климата. Миналата година страната преживя най-ниските си валежи от 68 години насам, а тази година сезонът на ураганите очука царевичните насаждения в близост до границата със САЩ.

56-годишният фермер Сезар Лонгория, който отглежда царевица, казва, че реколтата му е спаднала с 30% поради сушата през 2009 г. След това повече от половината от посевите му в Рейноса са били разрушени от наводненията през юли, когато ураганът Алекс удари Северно Мексико.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*